Minden ami népnemzeti, és ami nem.

Népnemzeti Peti blogja.

A FIDESZ propaganda

2014. november 07. - Mardu89

Miért olyan sikeres a FIDESZ? (szigorúan magánvélemény)

 Szerintem sokan gondolkodtak már ebben az országban azon, hogy a fidesz miért nyeri sorra a választásokat, amikor ennyire rosszul kormányoz? Nos, egy komplex, ámde hatékony képlet segítségével, ami tulajdonképpen már már klasszikusnak mondható az autoriter/félautoriter rendszerekben.

A FIDESZ nyelv

 Bármilyen meglepő is, létezik FIDESZ nyelv, amely különböző a párt kommunikációjára jellemző kifejezéseket és jelmondatokat tartalmaz. Ezek olyan szavak, vagy rövid mondatok, melyek egy világnézet darabkáit tartalmazzák azok számára, akiknek szól. Mint általában a győztesek politikai nyelvezete, a FIDESZ nyelv is végtelenül primitív és egyszerű. Olyan kifejezéseket használ, mint pl: "bankárkormány", "rezsicsökkentés", "extraprofit", vagy "Magyarország jobban teljesít."

Ennek az oka abban rejlik, hogy a jelenlegi kormánypárt minél szélesebb rétegekhez próbálja eljuttatni az üzenetét, így értelmiségi nyelvet nyilvánvalóan nem használhat. Persze ez a fajta kommunikáció nem csak a FIDESZ-re jellemző, sok néppárt és tömegmegmozdulás használt hasonló stiláris eszközöket. A náci vagy a kommunista propaganda is hasonló nyelvi szegénységgel élt. A komcsik előszeretettel sulykoltak bizonyos jelmondatokat a hívekbe, mint például: "Tied a gyár, magadnak építed", vagy "kenyeret, munkát". A lényeg itt nem is magában a nyelvi szerkezetben, hanem a folytonos ismételgetésben, sulykolásban rejlett.

Ellenségképek

 Minden politikai propagandában rendkívül fontos szerepet játszanak az ellenségképek, és a félelemkeltés. Az ellenség lehet akár külső, de belső is a lényeg, hogy hatalmasnak és befolyásosnak tűnjön. A nácik és a neonácik például zsidó összeesküvésről beszélnek melynek a lényege, hogy a zsidók beépülnek bizonyos kormányzatokba annak érdekében, hogy a többi rassz képviselőjét valamilyen formában rabigába, rabszolga sorsba taszítsák. Bizonyára a kedves olvasó is hallott már a "zsidó médiáról", mely azokat a médiumokat jelöli, melyek a szélsőjobbosok szerint zsidó befolyás alatt állnak, és álhírekkel próbálják félrevezetni a tömeget. A kormánypárt is használ hasonló eszközöket, melyek nyelvezetének és kommunikációjának részét képezik. Az ellenségkép itt jelenleg a balliberális, liberális, kommunista, liberálbolsevik és társai, akik belülről bomlasztják az országot, valamint a bankok a multik és a különböző nemzetközi szervezetek is nagy veszélyt jelentenek a magyar társadalom számára. Például a Békemenetet is azért kellett megszervezni, hogy erőt mutassunk a nyugat felé, mivel minket nem fognak gyarmatosítani. A balliberális, vagy a liberális szó azért is hatékonyak, mert annyi negatív tartalommal töltötte meg a kormánypropaganda ezen szavakat, hogyha valakit a kormányhoz közel álló médiatermék liberálisnak, vagy balliberálisnak neveznek, akkor a nép tudja, hogy őket utálni kell. Tehát már nem az a balliberális, aki bal oldali liberális nézeteket vall, hanem aki nem tetszik a kormánynak.

Ellopni=megvédeni

 Nyilván mindenki tudja, hogy a kormány megvédte a nyugdíjat, azt pedig majdnem mindenki tudja, hogy miképpen hajtotta végre ezt a műveletet. Ebben az értelemben az átszervezni, vagy racionalizálni is hasonló kifejezés, mint a megvédés. Így volt ez a náci Németországban, ahol a valódi szándék elrejtését szolgálták bizonyos szavak. "Ha például egy értékes magánkönyvtárat biztonságba helyeztek (sichergestellt), valójában azt jelentette, a könyveket az állampárt megbízottjai ellopták." Írja a Nyelv és Tudomány.

Agitációs és integrációs propaganda

A kommunizmusban megkülönböztetünk úgynevezett agitációs és integrációs propagandát. Az előbbi arra irányult, hogy elégedetlenségeket szítson, hiteltelenítse a politikai ellenfeleket, és meggyűlöltesse őket a választókkal. A másik a fennálló rendszer racionalizálását és a rendszerhez való hűséget akarta elérni, egyrészt megmagyarázta az embereknek, hogy miért jó azon állapotok között élni, amik között léteztek, másrészt pedig egyfajta történelmi szükségszerűségként ítélte meg a kialakult politikai rendszert. Mindkettőre tudunk példát mondani az orbáni szisztémában.

Negatív kampány nem csak diktatúrákban és autoriter rendszerekben létezik, demokráciákban is előfordul. A FIDESZ is élt ezzel a lehetőséggel, legtöbbször eléggé nemtelen módon, habár hozzá kell tenni, hogy a magyar bal oldalnak tényleg elképesztően sok hibája van, és én se szívesen várnám őket vissza kormányozni.bekemenet-gyb-201211203clp.jpg

Szerintem mindannyian emlékszünk ezekre a plakátokra a 2014-es választások kampányidőszakából. Tipikus esete az "agitációs propagandának", bár ma már negatív kampányként illik emlegetni. A kép beállítása rendkívül manipulatív, hiszen két suttogó embert ábrázol, akik első benyomásra valami rosszban sántikálnak.

 Az integrációs propagandában nagy szerepet játszik a giccs, és az érzelgősség. "Magyarország megújul", "Történelmi jelentőségű a bankok elszámoltatása", stb... harsogja a kormányhoz közeli média, de nem feledkezhetünk meg a forradalomról, amely a szavazófülkékben zajlott. Az ilyen jellegű kifejezések megerősítik a hallgatóságot abban, hogy az ország jó irányba halad, és elveszik a figyelmet a valójában értékhiányos és öncélú politizálásról.

A háttérmédia

 Minden magát legitimálni akaró hatalomnak, amely nem tud valódi eredményeket felmutatni, szüksége van hátországra, amely folyamatosan küldi neki a muníciót. Ez a FIDESZ esetében sincs másképpen. Egy gond van, részben közpénzből valósítják meg ezt a dolgot. A közszolgálati csatornák immár 80 milliárdnyi összeggel rendelkeznek, és ennek egy jelentős részét kormánypropagandára, győzedelmi jelentések harsogására költik. A híradó kb. úgynéz ki mostanában, mint a lenti videón (link) látható. Persze arról nem szoktak szólni a jelentések, hogy a magyarok harmada létminimum alatt él, évente százezer új szegényt szül a rendszer és olyan 750 000 gyermek éhezik az országban, de Rogán vagy Szíjjártó ingatlanügyeit sem említették meg egyszer sem.

http://www.hirado.hu/videok/?video=280701

Érdemes megfigyelni mi lett az internetadó elleni tüntetésből az M1-es tolmácsolására. (Kuruc.info-s volt az első, amire rátaláltam, végül is tökmindegy.) Gulyás Balázs előre megtervezte a FIDESZ Lendvai utcai székházának dobálását és mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy ő is dobálta a videójában a használt számítógép alkatrészeket, legalábbis "egyesek" ezt gondolhatják. Jelentem, én kint voltam azon a tüntetésen, 20 000 ember, miután véget ért a tüntetés békében elment haza, majd negyven ezt követően ment a székházhoz vandálkodni.

A HírTv

A HírTv egy olyan médiaképződmény, amely méltán érdemli ki a pártmédia jelzőt. Ebben a televízióban az összes cél megjelenik, amit a FIDESZ propaganda tűz a zászlójára, ez a párt pajzsa és kardja. Ami következő videóból kiderül az az, hogy az internetadó elleni első tüntetésen szinte előre célként jelent meg a rongálás, a fiatalok szülői felügyelet nélkül veszélynek voltak kitéve, a demonstrációt tulajdonképpen az MSZP szervezte és kicsit sem volt civil a kezdeményezés (ellentétben persze a Békemenettel) valamint Császár Attila és Bodacz Balázs HírTv-s tudósítok tulajdonképpen mártírok. Hát ítélje meg mindenki józan belátása szerint, hogy ezek a szavak vajon igazak-e!

http://mno.hu/?block=mno_video_popup&param=media_id=111489

"Érdemes kiemelni ezt a mondatot. A Klark Ádám téren újabb ellenséget talált, a magát balliberális értelmiségnek tartó tömeg." Ki mondta a HírTv-nek, hogy a tüntetők magukat balliberális értelmiségiként aposztrofálják? Megint megjelenik a balliberális jelző, a pár bekezdéssel előbb vázolt okok miatt. Tehát nem csak az "ellenséges média", hiteltelenítése, hanem a nem FIDESZ szavazók dehonesztálása is zajlik. Ennek ékes példáját mutatják a következő sorok, amelyek Bayer Zsolt egyik cikkéből származnak: "ők azok, akik bármikor kicserélhetők egy telefonra. Ők azok, akik ülnek egymás mellett a kocsmák teraszain, de nem beszélgetnek, hanem telefonjaik billentyűjét nyomkodják. Fontos része ez a népnek, de nem azonos vele hál' istennek."
Ezek a sorok a tüntetőkre vonatkoztak. Tehát olyan emberek mentek ki tüntetni, akik folyton a telefonjuk által leképezett álomvilágban élnek, és ezért nem is érnek többet, mint egy telefon. Röhej...

ők azok, akik bármikor kicserélhetők egy telefonra. Ők azok, akik ülnek egymás mellett a kocsmák teraszain, de nem beszélgetnek, hanem a telefonjaik billentyűit nyomkodják. Fontos része ez a népnek, de nem azonos vele, hál’ istennek. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/8878/Bayer_Zsolt_Leszarom_Mozartot_2#sthash.WY22k1uB.dpuf

http://magyarhirlap.hu/cikk/8878/Bayer_Zsolt_Leszarom_Mozartot_2

Csak politikát ne Tv!

Természetesen a teljes apolitizálás is megfelelő eszköz arra, hogy elterelje a társadalom figyelmét a komoly problémákról. A Tv2-ben történt tulajdonosi változások után, egy mém gyárrá silányult az adó (bár előtte is hagyott kívánnivalókat a műsorpolitikájuk.) Íme néhány gyöngyszem: http://kepek.444.hu/2014/10/24/magyarorszag-legszurrealisabb-arcat-mutatja-be-a-tv2-hiradoja/

És jó, ha tudja mindenki: ők nem a nép. Hanem a nép egy része. Az a része, amelyik kizárólag a saját telefonjával azonos. Ezért mutatják a telefont az esti sötétben. Hogy lássa mindenki, ők azok, akik bármikor kicserélhetők egy telefonra. Ők azok, akik ülnek egymás mellett a kocsmák teraszain, de nem beszélgetnek, hanem a telefonjaik billentyűit nyomkodják. Fontos része ez a népnek, de nem azonos vele, hál’ istennek.
Ahogy a Békemenet sem a nép. Hanem egy része. Jelentősebb része. És nem a telefonjával azonos. És ez lényeges különbség. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/8878/Bayer_Zsolt_Leszarom_Mozartot_2#sthash.WY22k1uB.dpuf
És jó, ha tudja mindenki: ők nem a nép. Hanem a nép egy része. Az a része, amelyik kizárólag a saját telefonjával azonos. Ezért mutatják a telefont az esti sötétben. Hogy lássa mindenki, ők azok, akik bármikor kicserélhetők egy telefonra. Ők azok, akik ülnek egymás mellett a kocsmák teraszain, de nem beszélgetnek, hanem a telefonjaik billentyűit nyomkodják. Fontos része ez a népnek, de nem azonos vele, hál’ istennek.
Ahogy a Békemenet sem a nép. Hanem egy része. Jelentősebb része. És nem a telefonjával azonos. És ez lényeges különbség. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/8878/Bayer_Zsolt_Leszarom_Mozartot_2#sthash.WY22k1uB.dpuf
És jó, ha tudja mindenki: ők nem a nép. Hanem a nép egy része. Az a része, amelyik kizárólag a saját telefonjával azonos. Ezért mutatják a telefont az esti sötétben. Hogy lássa mindenki, ők azok, akik bármikor kicserélhetők egy telefonra. Ők azok, akik ülnek egymás mellett a kocsmák teraszain, de nem beszélgetnek, hanem a telefonjaik billentyűit nyomkodják. Fontos része ez a népnek, de nem azonos vele, hál’ istennek.
Ahogy a Békemenet sem a nép. Hanem egy része. Jelentősebb része. És nem a telefonjával azonos. És ez lényeges különbség. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/8878/Bayer_Zsolt_Leszarom_Mozartot_2#sthash.WY22k1uB.dpuf
És jó, ha tudja mindenki: ők nem a nép. Hanem a nép egy része. Az a része, amelyik kizárólag a saját telefonjával azonos. Ezért mutatják a telefont az esti sötétben. Hogy lássa mindenki, ők azok, akik bármikor kicserélhetők egy telefonra. Ők azok, akik ülnek egymás mellett a kocsmák teraszain, de nem beszélgetnek, hanem a telefonjaik billentyűit nyomkodják. Fontos része ez a népnek, de nem azonos vele, hál’ istennek.
Ahogy a Békemenet sem a nép. Hanem egy része. Jelentősebb része. És nem a telefonjával azonos. És ez lényeges különbség. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/8878/Bayer_Zsolt_Leszarom_Mozartot_2#sthash.WY22k1uB.dpuf

 A FIDESZ propaganda lélektana

 Mielőtt még bármit is leírnék az előbb felvázolt téma kapcsán muszáj leírnom, hogy se pszichiáter, se pszichológus nem vagyok, a következő sorokat egyéni tapasztalataimból és következtetéseimből fogom összeállítani.

A FIDESZ propagandája korántsem csak azért sikeres, mert az emberek bűnbakot keresnek a saját problémáikra vagy azért, mert mindenáron gyűlölni akarnak valakiket, és erre az ellenségképek tökéletesen megfelelnek. Ez a propaganda tulajdonképpen a-miatt a közösség miatt sikeres, amibenl értelmezhető.

A közösség szerepe

Bármilyen meglepő is, Magyarországon az emberek magányosak és keresik a hasonló értékrendű, érdeklődésű és ízlésű társaikat. Egy politikai közösség erre a célra nem, hogy tökéletesen megfelel, de éppen ideális is. A hasonló politikai beállítottságú egyének sok közös témát találhatnak, sok helyre eljárhatnak együtt. Gondoljunk például a rezsifórumokra, ahol jobbára nyugdíjasok jelennek meg. A rezsifórum a FIDESZ nyugdíjas klubja.

A bennfentes tudás és az ideológia

A magányos emberek általában a kishitűség és a rendkívüli introvertáltság miatt magányosak. A kishitűség pedig abból fakad, hogy a külső környezetünk reakcióiból arra következtetnek, hogy értéktelenek. Na de lehet-e olyasvalaki értéktelen, aki egy egész világrendszer mocskos kis titkait ismeri, és olyan tudásra tett szert, amivel könnyedén eligazodhat a különböző ármányok és összeesküvések között? Itt jelenik meg a bennfentes tudás és az arra való büszkeség, és ezáltal az értékesség érzete. A FIDESZ ideológiája tulajdonképpen egyfajta világ-összeesküvésre épül, ami már mindenkinek a könyökén jön, aki kicsit is figyelemmel kíséri a kormánypárt életútját. Ez az ideológia a következő:

 Vannak a gonosz, bal oldali liberálisok, akik a multik és a bankok oldalán állnak nem csak Magyarországon, de az egész világon, és léteznek a jobb oldaliak, mint például a FIDESZ, akik az ő ármánykodásaikat próbálják megfékezni. Ez a harc nem tegnap kezdődött, hanem tulajdonképpen ahogy kiveszem a kormánypárt házi filozófusainak mondataiból tán az idők kezdetén. Igen, ez egy az egyben a Gyűrűk Ura, de szinte bármilyen fantasy műfajú filmre és könyvre rá lehetne húzni a sztorit. De most kapaszkodjatok meg. Liberálbolsevik. Honnan ered ez a szó? A bolsevikok, tulajdonképpen liberálisok, hiszen a liberalizmus és a kommunizmus egy tőről fakadnak. Érdemes megnézni, hogy a FIDESZ házi filozófusa a videóban végig azt magyarázza, hogy az általa szakrális paraszti társadalmaknak nevezett képződmények felülről vezérelve lettek szétverve, és mesterséges folyamatok révén kerültek a helyükre az indusztriális társadalmak.
Érdekes, miként válik világ-összeesküvéssé az a folyamat, mely tulajdonképpen a technológia fejlődése, a tömegtermelés kialakulása, az olaj, mint energiaforrás térnyerése, valamint a gépesítés és munkaszervezés megújítása idézett elő. Bár kérdés, hogy a Filozófus Úr mit gondol arról, vajon a szakrális paraszti társadalmak kapával és kaszával hogyan tudtak volna olyan fejlett infokommunikációs rendszert összehozni, amely segítségével ő is szól a Nagybecsű Néphez? A valódi kérdés tulajdonképpen az, hogy miért jó a kormánypárt számára az, hogy ilyen jellegű konspirációkkal tömi a társadalom képviselőinek fejét? Elég csak a pár sorral előbb felvázolt ellenségképekre gondolni, és megvan a válasz. Magyarországot külső ellenségek támadják évszázadok óta, és egy hatalmas világrend urai akarják a földdel egyenlővé tenni. De ki védi meg az országot ezektől a globális világhatalmi terroristáktól?

 

Védelem a külső ellenséggel szemben, avagy Békemenet forever

Nos, a Békemenet egy olyan civil társadalmi kezdeményezés, amely se nem civil, se nem társadalmi de azt lehet mondani, hogy elég csak civilnek látszani, nem kell annak lenni. A félelemkeltés minden autoriter rendszer egyik bástyája, megteremti azt a mesterségesen generált feszültséget, amelyet a nép megmentője fel tud oldani  különböző eszközökkel, vagy pusztán a személyével. Az eszköz lehet akár egy Békemenet is, amellyel megmutatja a világnak a nagybetűs Magyar Nép, hogy nem lesz gyarmat, de akár egy Orbán Viktor beszéd is. Érdekes, hogy minden antidemokratikus vagy a-felé hajló szisztéma sokkal inkább épít egy személybe vetett bizalomra, mint a pártba vetett bizalomba. Orbán Viktor gyakorlatilag a nép megmentőjének szerepében tetszeleg évek óta. Ő az a személyiség, aki megóvja országunkat a zsarnok világhatalmi erőktől, s személye nem csak hazánkban jelentős, már más államok is átveszik szemléletét és újító megoldásait, gondoljunk csak a bankadóra, amit máshol is alkalmaznak természetesen magyar mintára. A lenti videó a 2013-as bajai választásokon készült, a FIDESZ jelölje egy furgonból nyomatta a kampányszöveget, mely a következő volt: „Ne hagyja magát megfélemlíteni! Ne hagyja, hogy átverjék és üldözzék! Ne féljenek Bajnai, Gyurcsány, Mesterházy embereitől! Ne higgyen Teket Melindának és társainak! A Fidesz megvédi Önt!

Tehát a Fidesz megvéd téged!!! :D

http://index.hu/belfold/2013/10/04/ne_hagyja_hogy_atverjek_es_uldozzek/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201411

A szégyen, csak nehogy én is azzá váljak

A párt ideológiájában bízni nem csak szükségszerű, de büszkeség is, ugyanakkor az ellenzék tanait követni szégyen, ciki stb... vagy legalábbis a pártmédia ezt sugallja. Ha megnézzük a FIDESZ egyik legfontosabb célja a médiakommunikáció terén a nem az ő kezében lévő médiumok hiteltelenítése, lejáratása. A már jól működő szitokszavak alkalmazása a nem kormánypárti médiatermékekre, mint pl. a liberális, vagy bal oldali média, erre tulajdonképpen tökéletesen megfelelnek. Érdemes elolvasni azt a cikket, ahol Bayer Zsolt bevezeti az "Index nevű kloáka" kifejezést: http://magyarhirlap.hu/cikk/1790/HATHET
Nélkülem is számtalan hasonlót találtok, keresésre fel, ha gazdagítani akarjátok ilyen téren a műveltségeteket.

Források

http://www.nyest.hu/hirek/nyelv-es-propaganda-a-naci-nemetorszagban

http://konfliktuskutato.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=167:a-naci-propaganda&root=156&catid=18:a-nacik-oeroeksege

http://mult-kor.hu/20091209_plakatok_a_kommunista_propaganda_fenykorabol

http://www.jakabffy.ro/magyarkisebbseg/index.php?action=cimek&lapid=36&cikk=2008_1-2_010Muhely-Gyorffy.htm

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepnemzetipeti.blog.hu/api/trackback/id/tr406839983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bohmjo 2014.12.01. 14:46:35

Ennyire okos áttekintést rég olvastam. Gratulálok a szerzőnek! Könnyebb a lélegzés, ha ilyet olvas az ember.
iJavaslom további tájékozódásra a mechanizmus gyökerekrő Hankiss Elemér: Társadalmi csapdák.
A napi működésről és a várható jövőről: Orwell: 1984 és Állatfarm és Bibó István minden mennyiségben.
Köszönöm, és várom a folytatást a tüntetésekről és lehetséges következményeikről.
süti beállítások módosítása